Els Moviments pel Clima presenten la seva valoració i demandes sobre la Declaració d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona

Coincideixen en els reptes identificats però no en les mesures ni terminis plantejats. Demanen una reducció anual d’emissions de GEH del 7,6% segons estipula l’ONU.

Climacció, Families For Future Bcn, Fridays For Future BCN, Moviment per la Justícia Climàtica i Rebel·lió o Extinció Bcn han analitzat la Declaració d’emergència climàtica presentada per l’Ajuntament de Barcelona en relació a les demandes conjuntes que els moviments venen reclamant des del juliol de 2019.

Els moviments celebren el canvi de discurs de l’Ajuntament, desmitificant el creixement il·limitat, així com el fet d’incloure el Port i l’Aeroport, que no estaven contemplats al Pla Clima 2018-2030.  També valoren l’estudi de la reducció de vols curts amb alternativa ferroviària, la promoció de dietes saludables i baixes en carboni als menjadors municipals i l’obertura i promoció del mercat majorista d’aliments ecològics i de proximitat a Mercabarna el 2021. 

Tanmateix, denuncien que:

1.- La Declaració presenta un pla de llarg termini 2020-2030 i no es compromet als objectius de reducció anual d’emissions de GEH del 7,6% que marca l’ONU. Un pla d’emergència ha de limitar-se al mandat actual, prioritzant les mesures més efectives i garantint una reducció anual mesurable.

2.-  No es detalla la reducció d’emissions, calendari ni pressupost per a cada mesura de mitigació. No és possible un seguiment transparent d’efectivitat de les mesures sense un barem de mesura de les reduccions reals de cadascuna.

3.- No s’ha recollit la demanda de la Xarxa sobre la creació d’un organisme independent que supervisi de forma anual el compliment de la reducció d’emissions compromesa. Proposen que aquest organisme estigui format per agents socials i experts científics independents que representin l’interès general, garantint l’absència de lobbies empresarials que defensen interessos privats i de l’economia fòssil. 

4.- Gran part de les 7 demandes que reclama la Xarxa no han estat considerades:

  • Manca una agenda per a aturar l’ampliació d’infraestructures portuàries, aeroportuàries i viàries (Ronda Litoral, l’autovia Sant Andreu–Sagrera, C-58); així com l’expansió de línies de vol i rutes marítimes. També reclamen a l’Ajuntament una resposta contundent a l’anunci de Pedro Sánchez d’invertir 1500 milions d’euros en ampliar l’Aeroport.
  • La Declaració no presenta cap mesura estructural de reducció dràstica de l’ús dels vehicles motoritzats a banda de l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions. El mateix informe de resultats d’emissions de la ZBE mostra que aquesta serà insuficient. Els moviments reclamen que s’apliqui la taxa anticontaminació, de demostrada efectivitat. 
  • L’impuls a la generació d’energia renovable als blocs d’habitatge i als equipaments municipals que es presenta equival a transformar tan sols un 1% de l’electricitat i menys de la meitat de l’energia primària, i és per tant insuficient.
  • Ni tan sols s’esmenta la incineradora TERSA, la qual el 2018 va generar 322.209 tones de CO2 anuals. Per tal que el canvi de model sigui creïble,  l’Ajuntament ha de definir un pla de tancament de TERSA amb data límit i objectius de reducció anuals dels residus destinats a incineració.
  • No hi ha una desvinculació total explícita de la gestió de les finances municipals del sector de les energies d’origen fòssils i de les entitats que el financen. 
  • Manquen mesures que garanteixin la producció als espais agraris urbans i periurbans com a font de subministrament a Barcelona. Reclamen que l’Ajuntament defensi la re-avaluació dels projectes urbanístics que pretenen edificar als últims espais aprofitables per l’agricultura. 
  • La formació i difusió en centres públics s’esmenta de forma genèrica, parlant d’introduir continguts relacionats amb l’emergència climàtica sense especificar-ne el format. A més, no hi ha cap menció a la comunicació en medis i ens públics de gran abast, que resulten fonamentals per a la transformació de consciències.

5. – Algunes mesures són massa genèriques, mentre que altres, tot i suposar millores per a la població, no resulten en una reducció apreciable d’emissions o en adaptació. És el cas d’actuacions urbanes “micro” com l’actuació en 200 escoles i 10 cobertes o façanes verdes.

Per més informació, podeu llegir el document de valoració complert aquí:

Declaración Emergencia Climática Ayuntamiento de Barcelona

També podeu seguir la Roda de Premsa en directe per streaming.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s